26 Aralık 2010 Pazar

Generals at War: Battle of Stalingrad (National Geographic)





1942 yılı.... Avrupa neredeyse tamamen işgal altındadır. Hitler gözünü doğuya çevirmiş, Soviyetler Birliğini işgal etmek istemektedir. Bunun için tarihte görülmüş en büyük operasyon başlatılır. Almanlar üç kol halinde, Soviyetler Birliği'nin içinde yüzlerce kilometre ilerler. Birinci kol Leningrad'a dayanır, ikinci kol Moskova önlerine gelir. Üçüncü kol ise Kafkas petrollerine doğru ilerlemektedir.


Friedrich Paulus





Bu işgal planının sahibi ve beyni Friedrich Paulus'tur (Bilgi için http://tr.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Paulus) . Kendisi mükemmel bir masabaşı stratejistidir ama aktif görev tecrübesi azdır. Hitler onun planını  değiştirir ve ordunun Kafkaslar yerine Stalingrad'a yönelmesini ister. Stalingrad, Hitler'in beyninde mutlak alınması gereken bir hedef haline gelmiştir. Bu isteğin kaynağı şüphesiz şehrin adıdır. Bu görevi yerine getirmek için 6. Kolorduyu görevlendirir ve ordunun başına da Friedrich Paulus'u getirir. Cephe tecrübesi az olsa da General Paulus'un kendine olan güveni tamdır.








Vasili Çuykov




General Paulus'un rahibi General Vasili Çuykov'dur. (Ayrıntılı bilgi için http://tr.wikipedia.org/wiki/Vasili_%C3%87uykov) General Çuykov, Alman ordusunu açık alanda yenemeyeceğini bildiğinden dolayı, düşmanını şehirde karşılamayı düşünür. Şehir savaşı Almanlar'ın alışık olmadığı bir savaştır. Günlük 80 km gibi muazzam mesafeler katedebilen Alman Panzer birlikleri, şehirde adeta etkisiz kalmaktadır.



 General Çuykov'un bugün bile özel kuvvetlere ilham veren üstün şehir savaşı taktikleriyle, savaşın başından beri üstün olan Almanların karşılaştığı bu muharebe; National Geographic tarafından bu belgeselde mercek altına alınıyor. Alman ve Soviyet savaş taktikleri, ateş gücü, savaş ekipmanları ve savaş stratejileri; uzmanlar tarafından  bu bölümde yorumlanıyor ve Stalingrad muharebesinin nasıl kazanıldığı gözler önüne seriliyor.

Belgeselde, iki generalin stratejileri askeri uzmanlar tarafından değerlendiriliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder