26 Aralık 2010 Pazar

Apocalypse: The Second World War (National Geographic Channel)


2. Dünya Savaşı'yla ilgili onlarca belgesel yapıldı. Kimi gerçekten çok başarılı olurken, kimi vasatın aldında kaldı. Apocalypse: The Second World War şimdiye kadar yapılmış olan 2. Dünya Savaşı belgesellerinden en iyilerinden biri. 50 milyondan fazla sivilin öldüğü, tarihin en yıkıcı savaşını bütün dehşetiyle ve renklendirilmiş çok özel çekimlerle gözler önüne seriyor. Belgesel altı bölümden oluşuyor ve her bölüm oldukça bilgilendirici ve ilgi çekici ayrıtılar içeriyor. Tabiki altı yıllık bir savaşı bütün ayrıntılarıyla altı saatlik bir belgesele sığdırmak pek mümkün değil ama konunun bütün ana hatları başarılı bir şekilde işleniyor.


1. Bölüm (Agression) 1933-1939 yıllarının genel bir potresini çiziyor. Nazilerin yükselişini ve Polonya'nın işgalini anlatıyor. 2 ayrı Alman toprağını birleştirmeyi hayal eden Hitler, Polonya'nın kendisine direnemeyeceğinden emindir ama Fransa ve İngiltere'nin de bu savaşa dahil olacağını ve bunun bir dünya savaşı halini alacağını hesaba katmamıştır.


2. Bölüm (Crushing Defated (1939 - 1940)) Belçika, Hollanda ve ardından Fransa'nın işgalini anlatan bu bölüm, savaşın yıkıcılığını gözler önüne seriyor.Birinci Dünya savaşı'nın aksine Fransa insan gücünü kaybetmiş ve Almayaya direnç gösterememiştir. Tek güvenceleri olan Majino hattı da Fransa'nın işgalini önleyemeyecektir.

3. Bölüm (Shock (1940 1941)) Fransa'nın işgalinden sonra Hitler'in önce İngiltere'yi işgal etme planlarını sonra da İngiltere'den vazgeçip gözünü doğuya Soviyetler Birliğine çevirişini anlatıyor. Dünyanın gördüğü en büyük askeri operasyon olan Operasyon Barborossa Soviyetlerin kalbinde yer alan politik hedef Moskova'yı, ideolojik hedef Leningrad'ı ve ekonomik hedef Kiev'i amaçlar. Bu arada Afrika cephesinde de Alman komutan Erwin Rommel İngilizlere karşı büyük zaferler kazanmaktadır.

4. Bölüm (World Ablaze (1941–1942)) Nazi kuvvetleri Soviyetler'in içlerinde ilerlerken, Pasifik'de Japonların Pearl Harbour saldırısı ve ardından Amerika'nın savaşa dahil oluşunu anlatıyor.


General Zhukov

5. Bölüm (The Great Landings (1942–1943)): Bu bölümde Nazilerin Stalingrad kuşatması ve ardından gelen büyük yenilgi, Tunus ve   El-Alamein savaşı üzerinde duruluyor. Naziler cephedeki üstünlüklerini kaybetmeye başlar ve savaş artık müttefik güçlerin lehine döner.

Hiroşima
6. Bölüm (inferno (1944- 1945)) bu bölüm savaşın son yılını anlatıyor. Fransa özgürleştirilmiş, müttefik orduları ve Soviyetler iki ayrı koldan Almanya'yı işgal etmiştir. Bu arada insanlık tarihin en korkunç ve ölümcül silahına şahitlik edecektir; atom bombasına ....

http://natgeotv.com/asia/apocalypse-the-second-world-war

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder