26 Aralık 2010 Pazar

Generals at War: The Battle of El Alamein (National Geographic)

Generals at War serisi 2. Dünya Savaşı'ndaki ünlü muharebeleri ve bu muharebelerin komutanlarını birkez daha karşı karşıya getiriyor. Bu seri iki tarafın da sahip olduğu üstünlükleri ve zayıflıkları günümüz şartlarında test ederek gösteriyor ve muharebe komutanlarının düşüncelerini, taktik ve stratejilerini gözler önüne seriyor.
Bu bölümde ise Afrika cephesine ve El Alamen'in savaşı mercek altına alınıyor.

Afrika'ya İtanyan birliklerini düzenlemek için gönderilen, belki de savaşın en çok saygı duyulan komutanı Erwin Rommel'in (ayrıntılı bilgi için http://tr.wikipedia.org/wiki/Erwin_Rommel) Afrika çöllerinde emrindeki sayıca çok askerle hücuma geçer ve ağır İngilizler'i yenilgiye uğratır. Kullandığı yıldırım savaşı taktikleriyle ve düşmandan kalan ganimetlerle cephede büyük başarılar kazanır.
General Erwin Rommel






Hitler, Rommel'in başarılarından memnun kalır ve onu maraşelliğe terfi eder. Kısa sürede savunması için gönderildiği cephede mucizeler yaratan Erwin Rommel, hücum taktikleriyle İngilizler'i çölde 1200 km geri çekilmek zorunda bırakmış ve bu arada da İngiliz ordusunu üç general değiştirmek zorunda bırakmıştır. Mareşal Rommel ve ordusu El Alamein yakınlarına kadar gelmiştir. Amaçları Suveyş kanalını geçip, Orta Doğu petrollerine hakim olmak ve daha sonra Kafkaslardan Soviyetlere ve İngilizler'in Hindistan'daki sömürgelerine saldırmaktır.







İngilizler, bu yıllarda çaresiz biçimde her cephede kaybederken bir ışık ararlar. Herhangi bir cephede zafer kazanarak, yüreklerine bir umut tohumu ekmek isterler. Bu yüzden bu çöl toprağı onlar için çok önemlidir.

General Bernard Montgomery

İşte böyle bir durumda General Bernard Montgomery Afrika Cephesi'ne atılır. İki general arasında geçecek taktiksel savaşlar dünyanın kaderine etki edecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder